Eleonor Frankemo

Vem är Eleonor Frankemo?

Eleonor Frankemo är en så kallad eldsjäl och har under årens lopp hunnit med en hel del vad det gäller frågor som berör den nationella minoriteten Romanofolket resande.

Under 2017 har programserien Eleonors resa visats i tre delar på Svt.

Programserien handlar om hur livet ter sig i en kultur som gått hand i hand med Sveriges kultur i 500 år.

 

Eleonor har så länge hon kan minnas brunnit för frågor som berör sitt folks rättigheter och uppmärksammat de orättvisor dessa, genom århundraden i Sverige utsatts för.  

Hon har alltid arbetat mot diskriminering och antiziganism. 

 

Det började med att hon 2001 startade en blogg som är direkt riktad till Romanofolket resande, men även till majoritetssamhället.

Där delar hon med sig om sina innersta tankar och känslor om hur hon upplever att tillhöra den nationella minoriteten Resande och att leva i ett Sverige som har så mycket okunskap om denna folkgrupp.

Hon vill med bloggen nå ut till likasinnade för att dessa skall veta att de inte är ensamma i sina känslor när man tillhör en utsatt folkgrupp och som har en fruktansvärd historia som drabbat varje resandefamilj på nära håll.

HÄR HITTAR DU BLOGGEN

 

Under de år som följde blev hon mer och mer efterfrågad och har deltagit i en rad olika referensgrupper som sakkunnig och expert, bl.a på regeringskanslit, länsstyrelsen, skolverket, språkrådet samt rikspolischefen Bengt Svenssons sakkunniggrupp som skapades i samband med att roma registret uppdagades i Malmö.

 

Under en period var hon den enda modersmålslärare i svensk romani men förstod ganska snart att det var omöjligt att bedriva undervisning på ett språk som saknade undervisningsmaterial.

Hon hade börjat i fel ände och skrev då i stället det första studiematerialet, Resandefolkets revitalisering, som är ett studiematerial som är anpassat att användas både i studiecirklar samt i modersmålsundervisningen av Romanofolket resande. 

Hon har även skrivit barnboken Tikkno penja ta baro pral, samt översatt flera andra barnsagor bl.a böckerna om Malva böckerna som Olika publicerat.

 

-Att det finns barnsagor på det egna språket är mycket viktigt i ett identitets stärkande arbete och för att förebygga utanförskap, säger hon med allvar i rösten.

 

Under sju år hade hon ett uppdrag på Skolverket som administratör på deras hemsida, tema modersmål.

Där publicerades läromedel på svensk romani som man kunde ta till hjälp vid lärandet av språket och kulturen.

Hon har även gjort andra uppdrag på skolverket som en kursplan åk 1-9 samt skolmaterial att använda sig av i undervisning.

 

Med bloggen och detta administrativa uppdrag så kunde hon nyttja sin utbildning som var Media, nu började hon lära sig om hur man skapar och bygger upp hemsidor, hur stilmallar fungerar och allt om webbdesign. Hon började nu skapa flera hemsidor åt andra föreningar och hjälpte till att administrera dem.

Utöver allt annat så har hon även rest land och rike runt och föreläst med Historielektionen du aldrig fick, som flera gånger fått strålande recensioner i media.

På denna föreläsning får man lära sig om en mörk del i Sveriges historia som präglats av att utrota de så kallade tattarna i form av tvångssteriliseringar, tvångs omhändertagande av barn och tvångslobotomi i en närliggande nutid.

 

-Jag har nära släktingar som utsatts av flera av dessa exempel som lever än idag, det är viktigt att folk får denna vetskap, om inte annat för att dessa som blivit utsatta skall få ett erkännande, säger hon.

Eleonor Frankemo deltog aktivt i arbetet när vitboken Den mörka och okända historien skapades och deltog aktivt för att sin släkt och folkgrupps historia skulle komma fram i ljuset.

Hon fick ett offentligt Tack för sin medverkan i detta arbete av dåvarande integrations ministern Erik Ullenhag på Rosenbad i Stockholm.

 

Efter vitbokens framtagande har hon suttit med som ledamot i Kommissionen mot antiziganism.

 

​Eleonor är även mycket förenings aktiv.

Hon är ordförande i Lattjo Drom Riksorganisation som varje år arrangerar Nordic Romani Festival, som 2013 vann priset Årets arrangörer på Folk och världsmusik galan i Gävle.

Eleonor har de senaste fyra åren producerat festivalen.

Även en del andra projekt har genomförts med henne som projektledare som tex. Tradra pre vavert samt Romani Tjejjer.

 

Hon är även engagerad i den lokala föreningen Romanofolket Resande Östergötland, som 2013 fick Stipendium för mångfalds- integrations- och jämlikhetsarbete.

​​

Men det Eleonor älskar allra mest är att sjunga och spela resandefolkets musikskatt och detta gör hon tillsammans med bandet Romani Giepa.

Hon har alltid sjungit och det har alltid varit hennes glädje i livet att få underhålla andra människor och skapa glädje och gemenskap.

-Vid släktsammankomster så sjunger vi och de som kan spelar på olika instrument, för fullt och glädjen är total, berättar hon med ett leende

 

Denna tjej har hunnit med otroligt mycket under sina 34 år.

Hon är även gift och har två barn och arbetar natt som personlig assistent.

SVT har under ett års tid följt Eleonor i hennes resa och medverkat på olika släktsammankomster, festivaler och semestrar med husvagnen.  

I Tv serien Eleonors resa skildras en hemsk familje historia men även en hemlig kulturskatt och en oerhörd släktkärlek och glädje. 


Mer information programmen hittar du HÄR

 

-Trots att myndigheterna, stat och regering gjorde allt i sin makt för att utrota oss så finns vi kvar!

 • Föreläsare

 • Översättare "resande romani"

 • Författare

 • Språkvårdare

 • Bloggare

 • Musiker

 • Producent

 • Romsk sakkunnig

 • Administratör

 • Aktivist

 • Modersmålslärare

 • Webbdesigner

 • Ordförande "Lattjo Drom Riksorganisation"

 • Sekreterare "Romanofolket Resande Östergötland"

Kontakt

​Telefon:

070-820 26 01

070-856 43 21

E-post:

eleonor.frankemo@hotmail.com 

 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • YouTube Social Icon